tirsdag 12. juli 2011

"Valpen" - Del 1

Valpen del 1 – å kjøpe valp




 Å kjøpe valp er en meget spennende og morsom prosess. Mange bruker uker, ofte måneder på å finne den rette oppdretteren, og ikke minst – den rette valpen! Før du kjøper valp er det mange ting du må tenke på, i denne artikkelen skal jeg prøve å gjøre forberedelsene til å få en valp litt enklere. 

Å finne riktig rase
Når du har bestemt at en hund er det rette kjæledyret for deg, må du tenke på hvilken rase du skal ha. Hvilken rase passer for deg? Søk litt rundt på internett eller se i en hundebok etter rase som dekke dine behov. Har du barn? Da bør du prøve å finne en barnevennlig rase. Er du allergisk? Da kan en allergivennlig hund være noe for deg. Hvor mye tur og trening har du tid til å gi en hund hver dag? Hvordan er din bo situasjon? Alt dette og mer må du ta i betraktning når du skal velge rase. Velger du feil rase, kan det ende med at du ikke trives med eller har nok tid til hunden din. Ofte ender dette dessverre med omplassering eller avlivning av hunden. 

Å finne riktig oppdretter

Det er mye man skal tenke på og ta hensyn til. Når du har spurt deg selv disse spørsmålene og undersøkt raser, er det på tide å kontakte oppdrettere. Først og fremst bør du undersøke om rasen du har bestemt deg for har en raseklubb. Raseklubbene har som regel en egen hjemmeside, ofte med linker til oppdrettere som er medlemmer av klubben og mye informasjon om rasen. Som regel har raseklubbene egne valpeformidlere. Du kan ta kontakt med valpeformidleren og han vil fortelle deg om kull som er født og kull som er planlagt hos oppdrettere som følger klubbenes avlsanbefalinger. 


Når du har funnet oppdrettere som du synes virker seriøse, kan du forsøke å finne ut mer info om dem. Det blir mer og mer vanlig at oppdrettere har hjemmesider. Der kan du finne ut info om oppdrettet, avlshundene (deres helsetilstand, meritter etc) og kull de har/har hatt og planlagte kull. Send en mail eller ring og meld din interesse. Fortell om deg selv og dine ønsker som valpekjøper. 


Hvilken oppdretter bør jeg velge?
  • En oppdretter som gjerne forteller om sitt oppdrett og sine avlshunder, på både godt og vondt. Hundenes styrker og svakheter bør nevnes.
  • Det er positivt at du får lov til å komme på besøk og hilse på oppdretterne og valpene. Mange oppdrettere krever dette, og det er bra!
  • En oppdretter som gjerne viser deg hundenes stamtavler og forteller deg innavlskoeffisienten på kullet.
  • En oppdretter som lar deg se foreldredyrenes helseattester. Slik forsikrer du deg om at hundene er helseundersøkt i henhold til raseklubbenes anbefalinger.
  •   En oppdretter som er interessert i å vite mer om deg, din bosituasjon, hva du ønsker å bruke din evt. nye hund til, etc.
Hvilke oppdrettere bør du IKKE velge?
  • Oppdrettere som ikke lar deg komme på besøk og hilse på valpene.
  • Oppdrettere som vil møte deg et sted på halvveien og levere valpen. Da har de som regel noe å skjule. Hunden kan komme fra dårlige forhold, være smuglet inn i landet etc.
  • Oppdrettere som nekter å vise deg stamtavler, innavlskoeffisient og helseattester.
  • Oppdrettere som har aggressive, redde og skye hunder. 
  • Dersom du blir gitt en tidsfrist for å bestemme deg om du skal ha valpen, bør du styre unna denne oppdretteren. Hvis oppdretteren er seriøs og mener at det er du som skal ha valpen, trengs ingen tidsfrister. Mange kommer med trusler om at valpene blir avlivet eller solgt til andre om du ikke bestemmer deg. Dette er meget useriøst og som regel er disse menneskene bare ute etter å tjene penger.

Hvilken valp skal jeg velge?
Det kan være vanskelig å velge ut den rette valpen fra et kull. Helst har man jo lyst til å ta med seg alle hjem! Noen velger valp etter utseende, noen etter gemytt og andre etter lærevilighet og andre kvaliteter som er tilfredsstillende for dens bruksområde i sitt voksne liv. Jeg vil anbefale deg å velge en valp som har litt av alt! Det er hyggelig å ha en hund man liker utseendet på, samtidig bør gemyttet være bra samt at valpen bør være kvikk og lærevillig. Valpen bør være sosial og frempå – ikke aggressiv og/eller sky. Følg magefølelsen – de fleste tror jeg føler det på seg når de har funnet den rette valpen! 

Forberedelsene
Når du har bestemt deg for oppdretter og valp begynner de morsomme forberedelsene. Du må begynne å handle inn utstyr til valpen og valpesikre huset. 

Utstyrsliste:
  • Mat og vannskål
  • Halsbånd/sele og kobbel
  • Hundeseng
  • Tyggeben
  • Leker (velg leker som tåler å bli tygd på, gjerne en Kong eller lignende produkter)
  •   Evt. hundesjampo og børste. Dersom du velger en rase som krever mye pelsstell er det lurt å høre med oppdretteren hvilke produkter som er anbefalt for rasen.
  • Hundeposer
  • Valpefôr (hør med oppdretteren hvilket fôr valpene spiser)
  • Bilbur i passe størrelse

Valpesikring av huset
Valper er nysgjerrige av natur og bruker ofte tennene sine til og utforske med. Derfor er det viktig å dekke til ledninger og andre potensielle farer for valpen. De aller fleste stueplanter regnes som giftige for hunder, så disse bør settes utenfor valpens rekkevidde. Skoene dine bør du sette i en skohylle eller et skoskap. Rydd vekk gjenstander du er veldig redd for at skal bli knust eller ødelagt.

Kompostbinger fra for eksempel Biltema er fine å bruke til å stenge for trapper og steder du ikke vil at valpen skal ha tilgang til. 

Henting av valpen – en stor dag!
Endelig er dagen du har ventet på her! Valpen skal hentes og alle gleder seg. Dersom turen for å hente valpen blir lang, er det lurt å ha med seg litt forskjellig utstyr, så ting blir litt enklere. 

Hva bør jeg ha med når jeg henter valpen?
  • Vannskål og vann
  • Tørkepapir (i tilfelle valpen blir bilsyk)
  • Hundeposer
  •   Bilbur
  • Flybur/veske dersom du skal fly. Hør med flyselskapet du bruker om tillatt størrelse på buret/vesken.
  • Halsbånd og kobbel (slik at du kan lufte valpen underveis i reisen)
Når du kommer til oppdretteren må du skrive under på kjøpekontrakten og oppdretteren vil mest sannsynlig gi deg velmenende råd og tips. Ikke skriv under kontrakten dersom det er noe du tviler på eller synes virker mistenkelig! Da kan det være lurt å ringe til en fagperson (veterinær etc.) eller en person som kan mye om hunder og avl.

Mange sender med valpekjøperne valpepakker med fôr og diverse utstyr. Sørg for å spørre oppdretteren om de evt. spørsmål du måtte ha og pass på at vaksinasjonskort og helseattest er i orden. Valpen bør ha fått sin 8-ukers vaksine. Noen oppdrettere chipper (id-merker) også valpene før levering, men dette er ikke noe krav. Det kan fint gjøres senere. 

Når valpene vaksineres hos veterinæren får de aller fleste med seg en helseattest hvor evt. feil og mangler skal stå. Der nevnes for eksempel tannstillingsfeil/bittfeil, brokk, testikkelmangel hos hannhunder etc. Ikke ta med deg en valp du mistenker er syk! Tegn på sykdom kan være diaré, slapphet, apatisk valp, bleke slimhinner med mer.

Valpene skal også ha fått det de skal ha av ormekurer under tiden hos oppdretter. Det vanligste er tre behandlinger.  

Når det er på tide å reise bør du lufte valpen. Dersom valpen ikke trives i buret under reisen, kan du ta den på fanget. Sørg for å gjøre reisen mest mulig positiv for valpen. Ha tørkepapir tilgjengelig, tilfelle den blir bilsyk og pass på at den får vann hvis den er tørst. Stopp og luft valpen så ofte som nødvendig. Noen valper sover gjennom hele reisen og trenger ikke luftes, mens andre er litt mer urolige og trenger ofte pauser. 

Hjemkomsten

Når du kommer hjem er det lurt å lufte valpen igjen før du går inn. La valpen utforske huset/leiligheten i eget tempo og unngå å mase på den. Dersom valpen vil hvile seg, la den gjøre det! Husk å vise valpen hvor soveplassen og spiseplassen er.

Når natten kommer er det ikke sikkert at du får så mange timene med søvn. Det er ikke rart om valpen er litt redd og urolig den første natten i nytt hjem. Ikke la valpen sove alene og steng den for all del ikke inn i et bur! Dette kan skremme valpen mye mer enn nødvendig. Valpesikre soverommet skikkelig og la valpen ligge sammen med deg, eller sov med valpen i et annet valpesikkert rom dersom du ikke ønsker å ha den på soverommet. Husk at man fint kan stenge av med kompostbinger rundt omkring hvor man ikke vil at valpen skal gå. Dersom valpen piper og blir urolig, er det sannsynlig at den må luftes. Ikke alle valper klarer å holde seg natten igjennom i begynnelsen, spesielt vanskelig er det for dem hvis de er litt redde. 

Husk at å lufte valpen skal være det siste du gjør for du legger deg og det første du gjør når du står opp!

Håper du nå har fått god innføring i valpekjøp osv. Neste del i artikkelserien vil inneholde bla. info om trening av valpen, renslighet, vaksinering, fôring med mer. 

©Trude Marlene Dickinson

3 kommentarer:

  1. Kjempefin artikkel, Trude! Bra skrevet :-)

    SvarSlett
  2. Tusen takk, Kine :)

    SvarSlett
  3. Veldig me viktig her! Håper at mange som tenker på å kjøpe valp, leser den :)

    Jeg er dog uenig i at oppdrettere som setter tidsfrister for å bestemme seg nødvendigvis er useriøse. Du aner ikke hvor mange soom tror at de kan bruke et par måneder på å bestemme seg, og dette gjerne når valpen allerede er flere uker... De fleste oppdrettere vil jo gjerne at valpen skal komme til sitt nye hjem når den er 8-10 uker, og da er det i realiteten slik at man må bare sette en frist. Man kan ikke la valpen gå til den er mange uker/måneder over leveringsalder for så å oppleve at personen ikke vil ha den. Det er lite heldig for alle parter, inkludert valpen. Mener nå jeg. Man har jo gjerne andre på venteliste, som faktisk kan bestemme seg, og kan gi valpen et like så godt hjem. Da kan Herr eller Fru ubestemt heller vente på neste kull :)

    SvarSlett