fredag 3. juni 2011

Huggorm


Vår og sommer er en deilig tid for våre hunder, men dessverre ikke en helt ufarlig tid. Dersom din hund blir bitt av huggorm, kan dette være svært farlig – i noen tilfeller også dødelig. Huggormene er ikke alltid lette for oss å oppdage, og hvis det er noe som beveger seg i krattet, stikker gjerne hunden snuten bort for å undersøke hva det er.



Huggormen er den eneste giftige slangen vi har i Norge. Den er lett gjenkjennelig med sikksakk mønster på ryggen. Noen er også brune, sorte eller hvite og kan lett forveksles med andre ormer som ikke er farlige. Huggormen er aktiv fra april til september, på vinteren går den i hi.

Dersom en hund blir bitt av huggorm kan det føre til svært alvorlige forgiftninger. Hunder blir som regel bitt i hoderegionen (hode/nese/hals) eller i en labb. Giften kan føre til sjokk og kollaps, samt senskader som lever- og nyresvikt, skader på hjertet og anemi (blodmangel).

- 10 – 20 % av huggormsbitte hunder sliter med senskader, 2 - 5 % av hund og katt bitt av huggorm dør!

Symptomer på ormebitt:

Hevelse ved bittområdet.
Sjokk
Bleke slimhinner
Kramper
Uro og rastløshet

Hva gjør jeg hvis hunden min blir bitt av orm?

Dersom hunden blir bitt av orm bør man bære hunden hjem og kjøre direkte til veterinær. Er hunden for stor til at du klarer å bære den, må du gå i et rolig tempo. Når hunden blir båret eller går rolig, sprer giften seg saktere i kroppen.

Når hunden kommer til veterinæren får den væskebehandling og medisiner som demper sjokkutviklingen og reduserer senskader.

Noen veterinærer anbefaler å alltid ha huggormtabletter (prednisolon) med seg som man kan gi dersom hunden blir bitt. Andre mener dette ikke er nødvendig, fordi det er forsket på at flere hunder dør hvis de får prednisolon, enn de som ikke har fått det etter bitt. Uansett er det viktig å huske på at prednisolon ikke er en helbredende medisin i dette tilfellet og det er viktig å komme seg til veterinær fort! Snakk med din veterinær angående dette.

Hvordan kan jeg unngå at hunden blir bitt av huggorm?

Hold hunden i bånd!
Vær oppmerksom og følg litt ekstra med på bakken når dere går tur i skogen.
Aldri la hunden gå bort til noen som helst type av orm. I tilfelle det er huggorm og så hunden ikke lærer at ormer er morsomme å leke med.

Kilder:

www.wikipedia.org - www.smaadyrakutten.no/huggormbitt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar