onsdag 15. juni 2011

Tannhelse og tannstell

I konkurransen jeg hadde for litt over en uke siden, ville jeg vite hva dere vil lese mer om i bloggen. Vinneren ønsket å lese om tannhelse og tannstell på små hunder, så her kommer et innlegg om det. 



Tannhelse og tannstell 

Hundens tenner og munn, trenger regelmessig pleie, akkurat som på oss mennesker. Vi er veldig flinke til å pusse våre egne tenner, bruke munnskyll og tanntråd, men hundens tenner blir ofte ”glemt bort”. Heldigvis blir stell av hundens tenner mer og mer vanlig.
Stort sett det som står i innlegget gjelder alle typer hunder, men enkelte ting er mer problematisk eller vanlig for små hunder. 

Tannhelse og tannsykdommer

Hundens tenner.
Valpen fødes uten tenner, og allerede 2 måneder senere har den fått alle 28 melketennene. Ved 4 måneders alder begynner tannfellingen og valpen får sine voksen tenner. Det er viktig å passe på at valpen mister alle melketennene sine. Ofte går det tregere på små hunder, og mange mister ikke melketennene og får dobbelt sett. Dobbelt sett tenner vil si at de nye voksentennene vokser ut ved siden av melketennene. Går hunden for lenge med dette kan det føre til feilbitt eller tannstillingsfeil. Dobbelt sett med melketenner er svært vanlig hos de små hunderasene.
Ved 2-4års alder begynner som regel problemene og melde seg. Hunden får dårlig ånde, løse tenner, tannstein og plakk. Plakk er et hvitt tannbelegg som består av spytt, matrester og bakterier. Etter ca 24-48 timer mineraliseres plakket og blir til tannstein. Tannsteinen er som regel brun og ses ofte først på hjørnetennene og jekslene. Tannstein og plakk kan igjen føre til tannkjøttbetennelse (periodontitt), lommedannelser i tannkjøttet og dårlig ånde.  Dessverre er det slik at små hunder har større og oftere problemer med dette enn store hunder. 

Forebygging

Tannproblemer kan absolutt forebygges! Daglig tannpuss anbefales. Det er viktig å venne valpen til at du ser på tennene fra den er liten og at du forsiktig begynner å pusse litt på dem. Husk at det kan være litt ubehagelig for valpen at du sjekker tennene når den er i tannfellingen, så vær litt varsom.
Dersom din voksne hund allerede har tannstein eller andre tannproblemer anbefales det å dra til veterinæren slik at dette kan bli fjernet og evt. løse/skadede tenner blir trukket. 

Å fjerne tannstein hos veterinæren 

Når hunden skal fjerne tannstein hos veterinæren må den komme fastende. Hunden får en sprøyte så den sovner, så setter veterinæren eller dyrepleieren i gang med å fjerne tannsteinen med ultralyd eller manuelt. Når tannsteinen er fjernet, blir tennene polert med et lett slipemiddel slik at tennene blir glatte. Etter tannsteinfjerningen blir nemlig tennene litt ripete og hvis ikke dette slipes ned, vil ny tannstein og plakk feste seg igjen mye lettere.
Etter at tannsteinen er fjernet, må du passe på å pusse tennene til hunden jevnlig.
Det anbefales å ta en tannsjekk hos veterinæren ca 1 gang i året. Små hunder får ofte lettere plakk og tannstein, så det kan være lurt å gjøre det oftere. 

Visste du at omlag 80 % av alle hunder rundt 2 års alder har problemer med tennene eller tannkjøttet sitt? 

Daglig tannstell

Som sagt, lønner det seg å pusse tennene til hunden daglig. Jo tidligere du venner hunden til dette, jo lettere går det. Ikke alle hunder liker å bli pusset tennene på, og enkelte små hunder kan være vanskelige å pusse, så tren mye på dette. . Bruk en babytannbørste eller en mikrofiber fingertannbørste til de aller minste.
·         La hunden smake på tannkremen først. Hundetannkremer finnes i mange forskjellige smaker, for eksempel leversmak.
    • Begynn å pusse lett på fortenner og hjørnetenner. Ros hunden!
    •  Tren i korte økter, og puss lenger og lenger bak i munnen for hver gang.
    •  Avslutt gjerne økten med en godbit eller litt lek med hunden.
    • Dersom ikke hunden liker at du pusser tennene med tannbørste, kan du bruke en såkalt fingertannbørste, en mikrofiber tannbørste til å feste på fingeren eller rett og slett en vanlig klut som du tar litt vann og tannkrem på. 

    Se videoen for forklaring!

Elektrisk tannbørste er også svært effektivt hvis hunden tillater at du bruker det. De fås kjøpt ganske billige flere steder, f. eks Claes Ohlson.
Produkter jeg bruker til mine hunders tannstell


Det finnes også andre midler som er beregnet for å forebygge tannstein. Jeg har brukt Fresh Breath fra hund1.no på mine hunder, og den fungerer helt supert! Det er en gele som man smører på tennene på kvelden. Etter hvert ser man at tannsteinen og plakk forsvinner. 

Tyggeben kan også være med på å forebygge tannproblemer, men vær obs på at noen typer ben kan gjøre ting vondt verre. Det beste er å gi naturlige rå kjøttbein, f. eks kraftbein eller kalkunhalser (må gis rått). Det finnes også tyggeben som er spesielt laget for å forebygge tannsten. Det finnes mange forskjellige merker å velge mellom, så spør etter dette hos veterinæren eller i dyrebutikken. Et eksempel er Royal Canin Oral Bar.

Hos veterinæren får man også kjøpt fôr som er laget for å forebygge tannproblemer. Hills t/d er et tannfôr hvor kulen er designet slik at tannen må trenge langt ned i kulen før den går i stykker og dermed blir plakk som er på tannen skrapet bort. 

Håper du tar godt vare på din hunds tenner og sjekker de jevnlig :) 


2 kommentarer:

  1. Flott artikkel. Spørsmål: Kan en ta litt Listerine på en bomullsdott og gni på tennene? En jeg kjenner gjør det på sin hund, fordi de ikke får pusset tennene på den. Mvh Ingebjørg

    SvarSlett
  2. Tusen takk :)

    Jeg vet ikke hvordan det er med Listerine, men jeg vet at man kan bruke hydrogenperoksid 3% og bruke på samme måte. Det fås kjøpt på apoteket.

    SvarSlett